Japonya'da atom bombasý atýldýgýnda iki yaþýnda olan bir kýz oniki yaþýna geldiginde, maruz kaldýgý radyasyon nedeniyle kansere yakalanmýþ. Savaþta öksüz ve yetim kalan zavallýcýk hastaneye yatýrýlmýþ. Ancak durumu ümitsizmiþ.
Hastanedeki tüm doktorlar küçük kýzýn ölümü için gün sayarken, küçük japon kýzý hayat doluymuþ. Koridorda koþuyor, oynuyor ve diger hastalara yardým ediyormuþ. Hastalarýn arasýnda en sevdigi kiþi ise seksen yaþlarýnda, kendisi gibi kanser olan yaþlý bir kadýnmýþ. Küçük Japon kýzý, ölüm döþegindeki bu yaþlý kadýný hiç yanlýz býrakmamýþ. Kadýn ölmeden hemen önce "Benim için çok geç ama bizim inanýþýmýza göre, eger bir kiþi kagýttan bin tane turna kuþu yaparsa, her istedigi kabul oluyor. Ben yapamadým, sen yap ve kurtul!" demiþ ve son nefesini vermiþ.
Küçük Japon kýzý çok üzülmüþ ama hayatta kalma arzusuyla, geleneksel Japon sanatý olan origamiyle kagýttan turna kuþlarý yapmaya baþlamýþ. Neþe içinde çalýþtýgýndan ilk baþlarda çok hýzlý yapýyormuþ. Bin tane turna kuþu yapmasý iþten bile degilmiþ. Fakat bu sýrada da saglýgý bozuluyormuþ. Bu hazin öykü önce yerel, sonra da uluslararasý basýnda yer almýþ. Dünyanýn dört bir yanýndan insanlar kýza binlerce turna kuþu göndermeye baþlamýþlar.
Ancak küçük Japon kýzý, haberler basýnda elini kýpýrdatamaz hale gelmiþ. Hayattaki son saatlerini altý yüz yedinci kuþu yaparak geçirmiþ. Kuþu bitirmiþ; gözleri kapanýrken hemþireler ve hastabakýcýlar postadan çýkan yüzlerce origami turna kuþuyla odasýna girmiþler. Küçük Japon kýzý, yüzünde bir tebessüm yatagýnda cansýz yatýyormuþ. Postacýlar aylarca turna kuþu taþýmýþlar hastaneye.
Sayýsý milyonlara ulaþan turna kuþlarý Japonya'da bir müzede sergilenmektedir.