Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Elence
 
Genel kültür bilgileri
 
Uçak Nasýl Ýcat Edildi?
 Okunma  4538
 UÇAK NASIL ÝCAT EDÝLDÝ?
1900 yýllarýna doðru, bir gün Orville Wright (Örvil Rayt), Ohio (Ohayo)' daki Dayton þehrinin kütüphanesinde bir kitap okumuþtu. Bunda bir adamýn motorsuz uçaða benzer bir araçla, yani kocaman bir uçurtma ile uçtuðundan söz ediliyordu. Orville Wright bu büyük baþarýya hayran oldu, kendisi de uçmak istedi. Onun bu meraký, kardeþi Wilbur (Vilbur)'u da sardý. Ýki kardeþ, uçak yapmak için çalýþmaya baþladýlar.
Wright kardeþler bisikletçilikle uðraþýrlardý. Dükkânlarýnýn içinde dolambaçlý bir tünel açtýrdýlar; bu tünelde oluþan rüzgârýn kanatlar üzerinde nasýl etkiler yapacaðýný denemeye baþladýlar. Ayrýca uçurtmalar üzerinde de denemeler yaptýlar. Artýk hep bunlarla uðraþýyor ve yaptýklarý uçak taslaklarýný ilerletiyorlardý. En sonunda büyük bir uçurtma, yani motorsuz bir uçak yapmayý baþardýlar. Sonra bir de motor yaptýlar. Bunlarý 1903 yýlýnýn 17 Aralýk günü Kuzey Carolina (Karolayna)'da bir yere götürdüler. Burada motoru uçurtmaya yerleþtirdiler, yani uçurtmayý uçak þekline soktular.
Ýki kardeþ bu uçakla ilk defa hangisinin uçacaðýný kura ile tayin ettiler. Kurayý Orville kazandý.
Çok soðuk ve güneþsiz bir gündü; kesici bir rüzgâr esiyordu; uçaðýn etrafýndaki beþ kiþi ýsýnmak için kollarýný açýp kapýyor ve yerlerinde sýçrýyorlardý. Fakat bu þiddetli soðuða raðmen, Orviile uçaða fazla aðýrlýk yükletmemek için sýrtýna palto bile almadý.
Saat onu tam beþ geçe Orviile Wright uçaða bindi. Makine gürledi, aksýrýp öksürdü ve uçak yükseldi; havada ileri gitti, yana kaydý; on iki saniye uçtuktan sonra 30-35 metre ileriye kondu.
Olay, fevkalâde önemliydi ve medeniyet tarihinde bir dönüm noktasý teþkil ediyordu. Yüzyýllarýn rüyasý, nihayet gerçekleþiyordu: Ýnsanlar, kendilerini topraða baðlayan zincirleri kýrmýþ, gökyüzünde uçmaya baþlamýþlardý.
Dale CARNEGIE
Çcv: Ömer Rýza Doðrul (Meþhur Adamlarýn Meçhul Taraflarý)

Puan Ver
 Toplam Puan  152  Ortalama  5.85
Fkray Yazdr
kon Rehberi
Normal erik
Kfrl erik
Belalt erik
    BlueSash.NET 2001-2007