Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Seçme Videolar
iki yabanci 12.bölüm kisim 6 iki yabanci 12.bölüm kisim 6
Dudaktan Kalbe 2 Bölüm 5 Kisim Dudaktan Kalbe 2 Bölüm 5 Kisim
iki yabanci 12.bölüm kisim 7 iki yabanci 12.bölüm kisim 7
iki yabanci 12.bölüm kisim 5 iki yabanci 12.bölüm kisim 5
Tarkan - "Kuzu Kuzu" Tarkan - "Kuzu Kuzu"
Ramazan Özel

Saðlýklý orucun sýrrý suda


Vücutta sývý dengesinden sorumlu böbrek, uzun süreli susuzlukta zehir salgýlýyor. Böbrek hastalarýnýn oruç tutmadan önce vücudun elektrolit seviyesini dengeleyen bir diyet uygulamasý gerekiyor.  

Yeterli sývý alýmýnýn sonunda böbrek idrar ve ter yoluyla vücuttaki su dengesini saðlar. Türkiye’de yaklaþýk 7.5 milyon kiþinin böbrek hastasý olduðu ve bunun 2.5 milyonu kritik düzeyde olduðu belirtilmiþtir. Saðlýklý bir insanýn böbreðinin uzun süre susuzluða karþý vücudu dengeler bu nedenle saðlýklý bir bireyin 16 saat oruç tutmasý bir sorun oluþturmaz.

Tuz ve potasyum alýmýna dikkat

Ramazanda uzun süre besin ve sudan mahrumluk sývý ve elektolit kaybýný artýracaktýr. Normal bir bireyin gün içerisinde tüketmesi gereken sývý miktarý 2-2.5 litredir. Böbrek hastalarýnýn alacaðý sývý miktarý günlük ise çýkarýlan idrar oranýna baðlýdýr. Uzun süreli açlýk ve susuzluk böbrek hastalarýnda zaten birikmiþ olan üre ve benzeri atýklarýn daha fazla birikmesine neden oluyor. Bu nedenle böbrek hastalarýnýn oruç tutuklarý dönemlerde uymasý gereken diyet kýsýtlamalarýna bu dönemde daha dikkat etmeleri gerekir. Böbrek hastalarý için en tehlikeli uygulamalardan birisi, sadece akþam saatlerinde beslenip sahura kalkýlmadan oruca baþlanmasýdýr.

Hastalarýn iftardan sahura kadar olan süre içerisinde sýk aralýklarla ve eksikliklerini karþýlayacak þekilde sývý ve besin almalarý gerekiyor. Bunu yaparken tüketilen sývý ve besin miktar ve çeþit olarak kaydedilmesi, sahurda aç karnýna tartýlarak vücut not edilmesi büyük önem taþýyor. Böbrek hastalarýnýn fosfor, tuz ve potasyum tüketimine özen göstermelidir. Fazla tuz tüketen böbrek hastalarýnda, su içimi artar. Fazla su içimi sonucu kalp duvarlarýnda gerilmeler olur, ilerleyen zamanlarda kalp yetmezliði riskiyle karþý karþýya gelinebilir. Bu nedenle iftarda ve sahurda tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Saðlýklý bireylerde ihtiyaç fazlasý fosfor böbrek yoluyla atýlýr. Böbrek hastalarýnda fazla fosfor alýmý böbreði yorabilir ve kan dokularýnda ve yumuþak dokularda birikerek kireçlenmeye sebebiyet verebilir. Süt ve süt ürünleri, yumurtanýn sarýsý, bulgur ölçülü miktarlarda tüketilmelidir. Böbrek yetersiz çalýþtýðýnda potasyum fazlasý kanda birikerek kalpte ritim bozukluðuna neden olabilir.

 



Bu yazý 1944 kez okundu.

 | Önceki Yazý
ramazan-ozel | Sonraki Yazý
Yazýyý Yazdýr
    BlueSash.NET© 2001-2007