> Zone Diyeti
Amerikalýlar, þimdilerde yiyerek zayýflýyor, dengeli beslenerek ömür uzatýyor! Nasýl mý, tezlere konu olan mucizevi ‘Zone diyeti’ ile…
Puan Ver |
|
Toplam Puan |
0 |
Ortalama |
0.00 |
|
Kilo vermek ya da hep ayný kiloda kalmak isteyenler, müjde… Aç kalmadan, saðlýðýnýzý bozmadan bunlarý yapabilmek, Amerika’da bir çýlgýnlýk haline gelen ‘Zone diyeti’ile artýk mümkün. Her þey ayný zamanda bir beslenme uzmaný da olan Doktor Barry Sears’ýn ‘Zone’ kavramýný ortaya atmasýyla baþladý. Sears, diyet önerilerini ve baþarýsýný 15 kitaptan oluþan bir seride topladý. Þimdilerde Amerikan sosyetesi Zone kurallarýna göre yaþýyor ve besleniyor. Zone menüsü veren restoranlarýn sayýsý da hýzla artýyor.
Ýþin sýrrý dengede Zone’un temelinde, ‘yediðiniz yemeðin, aldýðýnýz ilaç kadar önemli olduðu’ düþüncesi yatýyor. Yiyecekler, ensülin oranýný kontrol etmeye yarayan ilaçlar olarak görülüyor. Elmanýn da makarna gibi karbonhidrat olduðunu söyleyen Sears, “Vücudu kandýrmak, açlýk hissini bastýrmak aslýnda çok basit, ensülini dengede tutarsanýz bunu baþarýrsýnýz. Bu da vücuttaki protein, karbonhidrat, yað dengesini saðlamakla olur” diyor.
Zone diyetinin kurallarý: · Su en iyi dostunuzdur. · Þeker kötü bir þeydir! · Avuçiçi büyüklüðünde protein yiyeceksiniz, asla daha büyük olmayacak. · Yediðiniz her bir tabaðýn 3’te 2’si karbonhidrat, 3’te 1’i protein olacak. · Makarna, ekmek, pilav, patates, unlular, muz, üzüm kesinlikle yasak. · Yað yakmak için mutlaka sýnýrlý da olsa yað almak þart. · Zeytinyaðý ve balýktaki yað tercih edilmeli. · Aç kalmak kesinlikle yasak. · Uyandýktan en genç 1 saat içinde kahvaltý yapýlacak. · 5 saat sonra ise öðle yemeði yenecek. · Öðle yemeðinden en geç 5 saat sonar akþam üstü atýþtýrmasý. · Akþam üstü atýþtýrmasýndan 3 saat sonra da hafif bir akþam yemeði. · Egzersiz çok önemli.
Ýþte bir Zone mönüsü Sizde bir Zone mönüsü hazýrlamak mý istiyorsunuz? Kolay, Doktor Barry Sears, bunu aþama aþama tarif ediyor. · Tabaðýnýzý 3’e bölün. · 3 eþit bölümden 2’sine karbonhidratlý yiyecekler koyun. (Karbonhidratlý yiyecekler: Çið veya haþlanmýþ sebze, meyve. Karbonhidratlý pilav ve makarnadan deðil, mýsýr ve havuç dýþýndaki sebzelerden alýn) · 1 bölüme ise proteinleri dizin. (Proteinler: Derisi alýnmýþ tavuk, hindi, balýk, yaðsýz et, yumurta beyazý ve az yaðlý süt ürünleri) · Bu tabaða bir miktar da doymamýþ yað katarsanýz bir Zone Mönüsü elde etmiþ olursunuz. (Zeytinyaðý ve en çok balýkta bulunan omega 3 yað asitleri) |