> Selülit hakkýnda bilmeniz gerekenler!...
Erkeklerde neden selülit olmaz, selülit hastalýk mýdýr, zayýf kadýnlarda da selülit olur mu?
Puan Ver |
|
Toplam Puan |
0 |
Ortalama |
0.00 |
|
Erkeklerde neden selülit olmaz, selülit hastalýk mýdýr, zayýf kadýnlarda da selülit olur mu?
Internette saðlýk alanýnda yayýn yapan ve uzmanlarýn görüþlerine yer verilen WorldMedLine, internet sitesinde, selülitle (hidrolipodistrofi) ilgili tüm sorularýnýzý cevaplýyor.
SELÜLÝTTEN NASIL KORUNULUR?
-Kilonuzu koruyun. Günde 1500 kalori alýn.
-Çok hareket edin, örneðin jogging yapýn, bisiklete binin, yüzün, jimnastik yapýn.
-Ayrýca vitamin ve mineral alýn. A ve E vitaminleri deriyi düzgünleþtirir, magnezyum metabolizmayý harekete geçirir, fosfor ve silisyum dokularý kuvvetlendirir.
-Vücudun fazla suyunu atmasý için beyaz ve kýrmýzý turp, maydanoz, kereviz, çilek ve pilav yiyin.
-Tuz, þeker, alkol, sigara, koyu çay, kahve, çikolata, kýzartma ve undan uzak durun.
-erinin kanla beslenmesini teþvik edin. Örneðin masaj eldiveni ile kendi kendinize yapacaðýnýz masajla, bir sýcak, bir soðuk duþu sorunlu yerlere tutun. Saunaya gidin.
SELÜLÝT BÝR HASTALIK MIDIR?
Evet, selülit bir hastalýk olup týptaki adý Hidrolipodistrofidir.
SELÜLÝT TEÞHÝSÝNÝ KENDÝMÝZ KOYABÝLÝR MÝYÝZ?
Evet. Cilt iki parmak arasýnda kýstýrýldýðýnda, cildin dýþ tabakasýnda girinti ve çýkýntýlar meydana gelir ki týpta buna portakal kabuðu görünümü denir.
SELÜLÝT KADINLARDA HANGÝ BÖLGELERE YERLEÞÝR?
Uyluðun üst kýsmý, dizin ve bileðin iç kýsýmlarý, kaba et ve baldýrlarýn arkasý ve üst bacaklara genelde süvari pantolonu þeklinde yerleþir.
SELÜLÝT REJÝMLE GEÇER MÝ?
Hayýr, selülit tüm zayýflama rejimlerine karþý direnç gösterir. Özel bir tedavi gerektirir, kendi kendine geçmez.
SELÜLÝT NELERDEN OLUÞUR?
Selülit üç elemandan oluþur: 1-Dayanýklý hale gelmiþ bölmeli bir konjonktif doku. 2-Su molekülleri ve tuz molekülleri. 3-Konjonktif doku içine hapsolmuþ yað hücreleri birikintileri. Bu bölgesel yað birikimi, cildin hareketliliðinin azalmasý ve kalýnlýðýnýn artmasýyla kendini gösterir. Elle dokunulduðunda cilt pütürlü, sertleþmiþ ve muntazam olmayan bir görüntü verir.
SELÜLÝT AÐRILI MIDIR?
Evet, selülit aðrýlý olabilir. Aðrýnýn þiddeti selülitin sinir liflerinin üzerine yapmýþ olduðu basýnç derecesiyle orantýlý olarak deðiþir.
ZAYIF KADINLARDA SELÜLÝT OLUR MU?
Evet, selülit zayýf hatta sýska kadýnlarda bile görülebilir.
SELÜLÝTÝN NEDENLERÝ NEDÝR?
Hormonal nedenler: Hiper folikülin, yani kadýnlarda yumurtalardan salgýlanan folikülin hormonunun artýþý. Bu hormon, dokularda su tutma özelliði nedeniyle selülite zemin hazýrlar.
Soya çekim: Anne selülitli ise çocuðunda da selülit görülebilir.
Dolaþým bozukluðu (damar yetmezliði): Selülit ve damar yetmezliði birbirine paralel gider. Yani selülit damar yollarýnda oluþur ve damarlarý sarar, sýkar. Bu durum kan dolaþýmýný daha da zorlaþtýrýr ve varisler meydana gelir. Bu da damar yetmezliði, selülit, varis, daha ileri derecede damar yetmezliði olarak gittikçe ciddi boyutlara varýr.
SELÜLÝTÝN OLUÞMASINDA DÝÐER NEDENLER NELERDÝR?
Kabýzlýk, hipotiroid, doðum kontrol hapý kullanýmý, karaciðerin kötü fonksiyonu ve sinirsel düzensizlik.
KAÇ AÞAMADA GELÝÞÝR?
Selülit üç aþamada geliþir. Birinci aþamasý dolaþým bozukluðudur, damarlardan çýkan su dokulara dolar. Dokular acýlý ve duyarlýdýrlar. Ödemli denilen bu devrede baþarýlý bir þekilde tedavi yapýlabilir. Bu devrede tedavi yöntemi mezoterapidir. Ýkinci aþamada, ödem daha da fazlalaþýr. Bu aþamada selüliti buradan atmak oldukça güç olmasýna karþýn, týpta mezoterapi ile baþarýlý bir tedavi mümkündür. Üçüncü aþamada, bu dokularda biriken yað, su ve tuz molekülleri organizma tarafýndan kullanýlamaz ve selülit yerleþir.
SELÜLÝTTE NASIL BÝR BESLENME REJÝMÝ UYGULANMALIDIR?
Rejimin, su açýsýndan zengin, tuz açýsýndan zayýf olmasý gerekir. Selülit tedavisinde tuzu asgari düzeye indirmek gerekir. Balýk, kabuklu deniz ürünleri, kümes hayvaný ve yumurta yenilerek protein açýsýndan zengin bir beslenme uygulanýr. Proteinler ödemi önler ve iþtah artýrýr. Þekerlemeler, hamur iþleri, bakliyat kaldýrýlmalýp, alkolden uzak durulmasý gerekir. Zira alkol kanda yaða dönüþür ve vücutta birikir.
SELÜLÝT HANGÝ YÖNTEMLERLE TEÞHÝS EDÝLÝR?
Termografi: Vücutta kan dolaþýmýnýn normal olduðu bölgelerde vücut ýsýsý da normal olur. Dolaþým bozukluðu olan yerlerde kanlanma azalacaðý için, bu bölgeler vücudun normal ýsýsýndan daha soðuk olur. Selülitin oluþma nedenlerinden biri dolaþým bozukluðu olup termografi ile dolaþým bozukluðunun ve selülitin yeri de teþhis edilir.
Ekografi: Bir çeþit ultrason cihazý olup uygulandýðý yerin, ayrýntýlý olarak görünümünü saðlar. Selülite uygulanma amacý deri kalýnlýðýnýn ve yað tabakasýnýn kalýnlýðýnýn ölçümüdür.
Manyetik rezonans: Vücudun 3 boyutlu incelenmesi imkanýný sunar. Bu sayede cilt kalýnlýðý, yað tabakasý ve oluþabilecek ikincil, üçüncül (tümör, yapýsal bozukluklar) nedenlerin varlýðýnýn ya da yokluðunun tespitini saðlar.
SELÜLÝTTE UYGULANAN MEZOTERAPÝ YÖNTEMLERÝNDE HEDEFLENEN AMAÇ NEDÝR?
Tedavinin asýl amacý selüliti oluþturan süreci tersine çevirmek ve yað hücreleri düzeyinde lipolizi tekrar harekete geçirmektir. Yani, birikimi ortadan kaldýrmak, lenf ve kan dolaþýmýný rahatlatmak, lipoliz mekanizmasýný tekrar harekete geçirmektir.
LÝPOLÝZ NEDÝR?
Yað hücrelerinin boþluðunda depolanan yaðlarýn kimyasal olarak parçalanmasý ve eritilmesi, enerji olarak vücuda verilmesi olayý olarak tanýmlanýr.
KÝÞÝ SELÜLÝTLÝ MÝ DOÐAR?
Hayýr, kiþi selülitli doðmaz. Ne bebek, ne de çocuklarda selülit olur. Selülit gerçek olarak eriþkinlik döneminde ortaya çýkar. Ancak selülitte kalýtým önemli rol oynar. Kalýtýmýn kesin surette etkili olabilmesi için, hem anne hem de babada yað fazlalýðýna iliþkin sorunlarýn bulunmasý gerekir. Bu durumda kiþinin, ilk ergenlik belirtilerinden itibaren ve daha sonra da yaþamýnýn deðiþik evrelerinde, örneðin gebelik ve menopoz gibi hormonal açýdan çok önemli zamanlarda da izlenmesi gerekir.
HAMÝLELÝK SELÜLÝTE UYGUN ORTAMI HAZIRLAR MI?
Vakalarýn çoðunda hamilelik gerçekten selülitin belirmesine neden olur. Çünkü doðumdan önce ve doðumdan sonra meydana gelen hormonal deðiþimler, gerçek bir dengesizliðe neden olur. Doðumdan sonra selülit biraz azalsa da bir miktar selülit birikimi kalýr.
MENOPOZ DÖNEMÝ ÞÝÞMANLAMA DÖNEMÝ MÝDÝR?
Menopoz döneminde özellikle kiloda fazlalýða doðru belirli bir eðilim olur. Ayrýca hormonal dengesizlik, vücudun su tutmasý ve selülit görülür. Psikolojik açýdan, kadýn cinselliðindeki deðiþim ve buna eklenen çeþitli olaylar kadýnlarda depresyona doðru bir eðilim yaratabilir. Kadýnlar da kendilerini avutmak için genellikle kontrolsüz ve hatta oburluða varan bir yeme alýþkanlýðýnýn içine düþer ve kilo alýrlar.
SPOR SELÜLÝTÝ TEDAVÝ EDER MÝ?
Hayýr. Sert sporlar, vücudun belirli bir kýsmýný çalýþtýran ve düzensiz yapýlan sporlar hiçbir iþe yaramaz. Selülite karþý en etkili spor tempolu yürüþ ve yüzmedir. Fakat týbbi olarak, bütün sporlar içinde en iyisi jimnastiktir. Bunun bir avantajý da herkes tarafýndan istenildiði yerde, istenilen zamanda ve þekilde uygulanabilmesidir.
SELÜLÝT ÇOK OLDUÐUNDA TEDAVÝSÝ DAHA MI ZORDUR?
Hayýr. Tedavi daha uzun sürer, ama daha güç olmaz. Yöntem her zaman ayný olup esas zor olan, hastaya kendini sevmeyi öðretmek, harekete geçirmek ve mücadele bilinci kazandýrmaktýr.
ERKEKLERDE NÝYE SELÜLÝT OLMAZ?
Erkeklerde selülit olmamasýnýn en önemli nedeni onlarda baþka hormonlarýn, özellikle de yaðlý hücre oluþumunda hiçbir etkisi olmayan erkeklik hormonunun bulunmasýdýr.
SELÜLÝT BÜYÜME ÇAÐINDA TEDAVÝ EDÝLMELÝ MÝDÝR?
Selülit, genellikle büyüme çaðýnda ortaya çýkar. Psikolojik bir sorundan kaynaklanan bir oburluðun sonucu olmadýðý halde 14-15 yaþlarýnda selülit oluþmasý, hormonal bir düzensizliðin iþaretidir. Genç kýzlarda selülit oluþtuðunda, düþük kalorili bir rejim izlenebilir, spor ve jimnastik yapýlabilir ve çok gerekirse mezoterapi uygulanabilir.
ÞÝÞMANLIK ÝLE SELÜLÝT ARASINDA NE FARK VARDIR?
Bu ikisini kesinlikle karýþtýrmamak gerekir. Eðer kiþi þiþmansa mutlaka selüliti de olur. Ama selülitin cildin derin dokularýný bile etkileyen, temelde hormonal kökenli özel bir bozukluk olduðunu bilmek gerekir. Bu bozukluk, son derece zayýf kadýnlarda bile görülebilir. Fazla kilolarýn tüm vücuda yayýlmasýna karþýn selülit, bacak, baldýr, kol gibi belirli bölgelerde görülür.
SIK SIK KÝLO ALIP VERMEKTEN NÝYE KAÇINMALIYIZ?
Bazý kimseler sürekli kendilerini kýsýtlamaktansa, çok kötü bir görünüþ alýncaya kadar yiyip þiþmanlar, sonra da bu kilolarýný çok hýzlý bir þekilde vermeye çalýþýrlar. Bu sistemin sakýncalarý çok fazladýr. Bu tür rejimler organizma için zararlý, metabolizma içinse korkunçtur. Ayrýca sýk kilo alýp verme, mekanik faktörler nedeniyle cildin kendini býrakmasýna neden olur, deride çatlaklar meydana gelir.
GÜNDE 3 LÝTRE SU ÝÇÝLMELÝ MÝ?
Toksinleri ve zararlý maddeleri vücuttan atmak için, günde ortalama 1.5 litre su içmek gerekir. Ancak bu, herkes ayný miktarda su içecek demek deðildir. Çünkü her insanýn gereksinim duyduðu miktar deðiþir. Genel olarak içilecek sývý miktarý kiloyla da iliþkilidir. 100 kiloluk bir kiþi fazla zorlanmadan bir günde 3 litre su içebilir. Oysa 40 kiloluk biri için bu miktar fazla gelebilir. Ayrýca, vücutlarý su tutan kadýnlar, içmeye baþlar baþlamaz þiþkinlik meydana gelir. Bu durumda selülitten önce bu rahatsýzlýðýn tedavisi ele alýnmalýdýr.
NTV |