Ak
Kadnca
> Kadýnlarda üç önemli yaþ belirlendi
lk adet, menopoz ve 35 yaþ, kadýnýn yaþamýna damgasýný vuruyor.

lk adet, menopoz ve 35 yaþ, kadýnýn yaþamýna damgasýný vuruyor.

35 yaþ sonrasýnda yumurta sayýsýnda þiddetli düþüþ baþlýyor. Nedenleri tam bilinemeyen erken menopozda yumurta rezervinin azlýðý haberci sayýlýyor.

Modern týp, kadýn yaþamýna damgasýný vuran üç ayrý yaþ dönemi olduðunu belirledi. Ýlk adet ve menopoz dönemlerinin yaný sýra yumurta sayýsýnda þiddetli bir düþüþe geçilen 35 yaþ ve sonrasýnýn önemine iþaret eden uzmanlara göre, yumurta rezervinin azlýðý, erken menopoz habercisi sayýlýyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Kadýn Hastalýklarý ve Doðum Ana Bilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülekli, kadýnýn yumurta rezervini tayin ederken, bazý testler yapýldýðýný, ancak bunun herkes için geçerli olmadýðýný söyledi. Prof. Dr. Gülekli, testin gerekli olduðu durumlarý þöyle özetledi: “Bu testler 35 yaþýn üzerindeki kadýnlara yapýlabilir. Ayrýca, sebebi açýklanamayan kýsýrlýðý bulunan bir grup hastanýn da yumurta rezervlerini görmek anlamlý olabilir. Daha önce yumurtalýkla ilgili ameliyat olmuþ ya da karýn içinde þiddetli iltihabi bir rahatsýzlýk geçirmiþ hanýmlarla bir yumurtalýðý alýnmýþ veya tüp bebek tedavisine çok kötü yanýt vermiþ olanlar için de bu testlere ihtiyaç var. Bunlarýn yanýnda yapýlsa da olur durumu var ki, bunlarý, sigara içenler ve ailesinde erken menopoz geçmiþi olanlar þeklinde sayabiliriz. Ayrýca, tüp bebek tedavisine girecek kadýnlar için de gerçekçi bir öngörüde bulunmak amacýyla bu testler anlamlý olabilir.”

YUMURTA REZERV AZLIÐI

Son yýllarda yapýlan araþtýrmalara göre, yumurtalýðýndaki yumurta sayýsý az olan kadýnlarýn daha erken menopoza girme olasýlýðýnýn bulunduðunu kaydeden Prof. Dr. Gülekli, “Yani tüp bebek tedavisi yapýldý ve az sayýda yumurta alýnabileceði belirlendi. Bunun altýnda baþka bir sebep yoksa burada görülen þey, bu hanýmlarýn yaþýtlarýna göre erken menopoza girebilecekleridir” dedi. Prof. Dr. Gülekli, burada yumurta rezervlerini belirleyen testlerin öneminin ortaya çýktýðýný, böylece az yumurta elde edilen kadýnlarýn tüp bebekle ilgili daha gerçekçi bir beklentiye gireceðini bildirdi.

ERKEN MENOPOZUN NEDENLERÝ

Genel olarak erken menopozun nedenlerinin tam olarak bilinemediðine dikkati çeken Prof. Dr. Gülekli, “Bunlarda otoimmün hadiselerden de þüpheleniliyor. Bazen vücut kendi dokularýna karþý antikor geliþtiriyor. Yumurtalýk dokusuna karþý da vücut antikor geliþtirir ve yumurtalýklarý yabancý cisim olarak deðerlendirirse, bunlarýn erken iflasýna neden olur” diye konuþtu. Kemoterapi ve radyasyon almanýn ya da yumurtalýklarýn cerrahi olarak çýkarýlmasýnýn erken menopoz nedenleri arasýnda sayýldýðýný bildiren Prof. Dr. Gülekli, bu konuda genetiðin rolünün de bulunduðunu düþündüklerini söyledi. Prof. Dr. Bülent Gülekli, Ýngiltere ile yaptýklarý bir araþtýrma sonucunda, bir genetik kodlamayý bulamadýklarýný, ancak araþtýrma sonucunun, böyle bir ihtimali ortadan kaldýrmadýðýný sözlerine ekledi. Ege Tüp Bebek Merkezi sorumlu hekimlerinden Dr. Kaan Bozkurt da, genç olduðu halde az yumurtasý bulunan kadýnlarýn erken menopoza girme olasýlýklarýnýn bulunduðunu söyledi. Dr. Bozkurt, erken menopoza sebep olan faktörler arasýnda genetiðin de yer aldýðýný kaydetti.
AA


www.bluesash.net