> 9 Kadýndan Biri Meme Kanseri Riski Altýnda!...
Eski Saðlýk Bakaný Prof. Dr. Osman Durmuþ, her 9 kadýndan birinin, meme kanseri riski altýnda olduðunu belirtti.
Eski Saðlýk Bakaný Prof. Dr. Osman Durmuþ, her 9 kadýndan birinin, meme kanseri riski altýnda olduðunu belirtti.
Prof. Dr. Osman Durmuþ, her kadýnýn kendi kendine muayeneyi öðrenmesi ve 20 yaþýndan sonra her kadýnýn adet bitiminden 4-5 gün sonra elle muayene yapmasý gerektiðini söyledi.
Türk Saðlýk Eðitimi Vakfý (TÜRKSEV) aracýlýðýyla Net Çare Taný ve Tedavi Merkezi kuran eski Saðlýk Bakaný Durmuþ, merkezde, gazetecilere meme kanseri hakkýnda bilgi verdi. Meme kanseri konusunda özel veya resmi kurumlarla anlaþarak bilgilendirme toplantýlarý yapacaklarýný söyleyen Durmuþ, merkezde de halk günleri düzenleyeceklerini belirtti. Genel cerrah olan Durmuþ, kendisinin yaný sýra Kardiyoloji, Genel Cerrahi, Kadýn Doðum ve Radyoloji uzmanlarýnýn görev yaptýðý merkezde ayrýca, kalp ve kadýn hastalýklarý konusunda da eðitimlerin verileceðini ifade etti.
Osman Durmuþ, meme kanserinde erken teþhisin önemine deðinerek, erken teþhis konusunda kadýnlarýn bilgilendirilmesi gerektiðini söyledi. ABD’de, meme kanserinde kanserli hücrelerin 1.5 santimetreye gelince tespit edilebildiðini, merkezlerinde bulunan bir cihazýn ise bu kistleri 2 milimetrede belirleyebildiðini anlatan Durmuþ, tümör büyüdükçe yayýlma oranýnýn da arttýðýný belirtti. 30-40 yaþlarýnda 250 kadýndan birinde, 70-80 yaþlarý arasýnda ise 34 kadýndan birinde meme kanseri görüldüðünü bildiren Durmuþ, ortalama her 9 kadýndan birinin meme kanseri riski altýnda olduðunu kaydetti. Kadýnlarda en sýk görülen kanser tipi olan meme kanserinin, en sýk görülen ölümler arasýnda da üst sýralarda olduðunu dile getiren Durmuþ, son yýllarda kendi kendini muayene ve erken teþhis sayesinde meme kanserinden ölümlerin azaldýðýný bildirdi.
ERKEKLERDE DE GÖRÜLÜR
Meme kanserinin yalnýzca kadýnlarda deðil erkeklerde de görülebildiðini ifade eden Durmuþ, 100 kadýna karþýlýk 1 erkekte meme kanserine rastlandýðýný söyledi. Meme kanserine yakalanan kadýnlarýn yüzde 80’inin ailesinde hastalýðýn görülmediðini belirten Durmuþ, risk faktörlerini, “erken adet görme, geç menopoza girme, hiç doðum yapmamýþ, hiç emzirmemiþ olma, alkol, sigara ve çok yaðlý beslenme” þeklinde sýraladý. Hastalýðýn, tedbir alýnarak tamamen engellenemeyeceðini vurgulayan Durmuþ, tek çarenin erken teþhis olduðuna iþaret etti. Bu nedenle tüm kadýnlara elle muayenenin öðretilmesi gerektiðini ifade eden Durmuþ, memedeki kitlelerin yüzde 65’inin elle muayene ile tespit edildiðini bildirdi.
Durmuþ, “Hasta kendine muayeneyi öðrenmeli. 20 yaþýndan sonra her kadýn adet bitiminden 4-5 gün sonra kendi kendini muayene etmeli. 40 yaþýndan sonra da her yýl mamografi çektirmeli” diye konuþtu. Mamografi ve elle muayenenin bir bütün olduðunu ve birlikte yapýlmasý gerektiðini vurgulayan Durmuþ, kadýnlara elle muayeneyi özellikle duþ alýrken yapmalarý gerektiðini söyledi. Göðüste oluþan her kistin kanser anlamýna gelmeyeceðini belirten Durmuþ, kadýnlarýn sýkça kullandýðý telli sütyenlerin de bazý durumlarda göðüste sertlik oluþturabildiðini bildirdi.
Osman Durmuþ, meme kanserinin beyaz ýrkta daha çok görüldüðünü bildirdi. Durmuþ, köylerde ve gecekonduda yaþayan kadýnlar daha çok doðurduðu için kanser görülme riskinin bu kadýnlarda daha az olduðunu bildirdi.
AA
www.bluesash.net
|