> Evlilik Hazýrlýðý Yapanlar Ýçin Düðün Rehberi!...
Düðün hazýrlýðý içindeyseniz ve nereden baþlamanýz gerektiði konusunda kafanýz karýþýksa aþaðýdaki yazý size rehber olabilir.
Düðün hazýrlýðý içindeyseniz ve nereden baþlamanýz gerektiði konusunda kafanýz karýþýksa aþaðýdaki yazý size rehber olabilir.
RESMÝ ÝÞLEMLER :
Resmi iþlemlere baþlamadan önce nasýl bir düðün istediðinizin kesinleþmiþ olmasý gerekir. Çünkü bu özel günde her etap birbirini aksamadan izlemelidir. Nikahýn tarihi ve saati de düðün davetine baðlýdýr. Nikahýnýzýn davetin verileceði yerde mi, yoksa nikah salonunda mý kýyýlacaðý konusunda karar verin. Eðer nikah salonunda kýyýlacaksa hangisi olacaðýný belirleyin. Çünkü nikahýnýz davetin verileceði yerde olacaksa baþvuru sýrasýnda yetkililere bu adresin de verilmesi gerekiyor. Böyle bir durumda ayrý bir ücret ödemeniz lazým. Ancak farklý bir iþlem yaptýrmanýz istenmiyor.
Nikah yerini belirledikten sonra baþvuru için gerekli evraklarýnýzý hazýrlamaya baþlayabilirsiniz. Ýstenilen evraklar aþaðý yukarý ayný olsa da þehirlere göre farklýlýk gösterebiliyor. Örneðin Ýstanbul' da eþinizin ve sizin 6' þar adet renkli fotoðrafý, nüfus cüzdanlarýnýn aslý ve fotokopileri, ikametgah belgeleri ve nüfus kayýt örnekleri tamamlanmasý gereken belgeler arasýnda. Ankara' da ise belediyeden eþiniz ve kendiniz için alacaðýnýz beyannameleri doldurmanýz ve 3' er adet renkli fotoðraf, nüfus cüzdan asýllarý ve fotokopileri, nüfus kayýt örnekleri, 2 adet posta pulu ve zarfý ile müracaat etmeniz gerekiyor. Son anda aksaklýk olmamasý için gerekli evraklarý nikah tarihi alacaðýnýz nikah salonundan öðrenmenizde fayda var. Bunun dýþýnda nikah dairesinde size verilecek evlilik beyannamesini de doldurmanýz gerekiyor.
* Baþvurunuzu hafta içi her gün, saat 08.30 ile 11.00 arasý yapabilirsiniz. Eðer belirlediðiniz tarih ve saatte baþka nikah yoksa, nikah iþlemleriniz baþvurur baþvurmaz tamamlanýyor.
* Eðer nikahýnýzý baðlý bulunduðunuz ilçe dýþýnda bir nikah salonuna kýydýrmak isterseniz, ilk önce kendi ilçenizin nikah salonuna baþvurmanýz ve oradan bir sevk kaðýdý almanýz gerekiyor. Daha sonra bu sevk kaðýdý ve baþvuru için gerekli evraklarla istediðiniz nikah salonuna baþvurabilirsiniz.
YABANCI UYRUKLULARIN ilk önce bulunduklarý þehirdeki konsolosluklardan bekarlýk belgelerini almalarý, bunu valilikteki Vilayet Hukuk Ýþleri Bürosu'ndan onaylatýp 3 adet fotokopi çektirmeleri gerekiyor. Pasaportlarýný yeminli tercüme bürosunda tercüme ettirip noterden onaylatýlmasý ve bütün bu evraklarla baþvurulmasý gerekiyor. Bunun dýþýnda baþvuru sýrasýnda pasaportun aslýnýn ve 2 adet fotokopisinin de bulunmasý koþulu var.
Resmi iþlemler evlendikten sonra da sona ermiyor. Bir kýsmýný siz, bir kýsmýný da nikah dairesi gerçekleþtiriyor. Nikah dairesi, baðlý olduðunuz nüfus dairelerine yeni medeni durumunuzu bildiriyor. Size de, evlilik cüzdanýnýzý yanýnýza alarak nüfus cüzdanlarýnýzý yeniletmek kalýyor.
DÜÐÜNE HAZIRLIK TAKVÝMÝ :
Evet büyük gün kararlaþtýrýldý ve geri sayým baþladý. Þimdi hiç telaþa kapýlmadan not defterinizi elinize alýn ve hazýrlýklarýnýza baþlayýn.
BEÞ AY ÖNCE :
* Ailelerinizle beraber sade ve samimi bir düðün mü, yoksa görkemli bir tören mi isteyip istemediðinize karar verin.
* Eðer düðün daveti verecekseniz, þeklini belirleyin. Nikahýnýz davetin verildiði salonda mý kýyýlacak, yoksa evlendirme dairesinde kýyýlacak nikahtan sonra mý davet vereceksiniz. Düðün daveti yemekli mi, yoksa açýk büfe yada kokteyl þeklinde mi olacak? Bunlara karar verirken nikahýn tarihini ve saatini de belirleyin. Saat belirlerken nikahýn ve davetin þeklini unutmayýn. Örneðin; düðün davetiniz öðleden sonra bir kokteyl þeklinde olacaksa, nikah saati sabah olmalýdýr.
* Davetli sayýsýnýn ve ayýrdýðýnýz bütçenin %20 aþýlabileceðini öngörün.
* Düðünü yapacaðýnýz yeri belirleyin ve rezervasyonunuzu yaptýrýn.
* Ve hazýrlýklarýn en keyiflisinde sýra. Gelinlik seçimi. Gelinliðinize karar vermek için modellere þimdiden göz atmaya baþlayýn ki, sipariþine 2 yada 3 ay ayýrabilesiniz.
DÖRT AY ÖNCE :
* Davetlilerin listesini hazýrlayýn
* Vereceðiniz davet için birkaç organizasyon ve catering firmasýyla görüþün. Karþýlaþtýrma yaparak isteklerinize ve bütçenize uygun firmayý belirleyin.
ÜÇ AY ÖNCE :
* Davetiyelerinizin þeklini ve adedini belirleyin. Düðünden altý hafta önce elinizde olacak þekilde sipariþ edin. Adedi belirlerken her aileye bir adet davetiye gideceðini unutmayýn.
* Damadýn kostümünü belirleyin.
* Eðer bir organizasyon þirketinden yardým almayacaksanýz fotoðraf ve video çekimi yapan, araba kiralayan þirketlerle baðlantýya geçin.
* Düðün davetiniz yemekli olacaksa mönünüzü belirleyin. Düðün pastanýz daveti vereceðiniz yer tarafýndan hazýrlanmýyorsa, sipariþinizi verin.
* Balayýnýzý ayarlayýn ve rezervasyonunuzu yaptýrýn. Yurtdýþýna çýkacaksanýz vizelerinizi ve pasaportlarýnýzý hazýrlayýn.
BÝR AY ÖNCE :
* Davetiyelerinizi daðýtmaya baþlayýn. Þehir dýþýndaki konuklarýnýza öncelik tanýyýn.
* Konuk listenizi kontrol edin ve organizasyon þirketini gelecek konuk sayýsýndan haberdar edin.
* Þapka, eldiven, ayakkabý gibi aksesuarlarýnýzý satýn alýn. Düðün günü daha rahat etmek için ayakkabýlarýnýzý bir gün önceden deneyin.
* Duvaðýnýzla birlikte kuaförünüze gidin ve saç modelinize karar verin.
* Cilt bakýmýnýzý yaptýrýn ve makyajýnýzý deneyin.
* Nikah þahitlerinizi belirleyin ve bunu kendilerine bildirin.
ONBEÞ GÜN ÖNCE :
* Gelin çiçeðini sipariþ edin.
* Organizasyonu tekrar gözden geçirin ve görev daðýlýmlarýný kontrol edin.
* Davetinizin yemekli yapýlacaksa oturma planýný çýkartýn ve masa kartlarýný hazýrlatýn.
BÝR HAFTA ÖNCE :
* Yüzüklerinizi kuyumcudan alýn.
* Gelinliðinizin tüm detaylarýný son kez gözden geçirin.
* Balayý için bavullarýnýzý hazýrlayýn.
* Vücut ve cilt bakýmýnýzý yaptýrýn.
* Damadýn da kýyafetini son kez gözden geçirin.
EVLÝLÝK LÝSTESÝ :
Bir oda dolusu kahve fincanýyla karþý karþýya kalmamanýn en ideal çözümü, bir evlilik listesi hazýrlamaktýr. Böylece hem tüm hediyeler zevkinize uygun olur, hem de dostlarýnýz hediye seçme sýkýntýsýndan kurtulmuþ olur.
* Evlilik listenizi oluþturmadan önce kendinize doðru sorularý sormanýz gerekiyor. Yeni yuvanýzýn büyüklüðü ve þekli nasýl olacak? Onu modern mi, klasik mi döþemeyi düþünüyorsunuz? Hangi renkler hakim olacak?
* Ýlk önce günlük kullanýlacak malzemeleri düþünün; tabaklar, bardaklar, tencereler, örtüler, vazolar ... Bu konuda size en çok yardýmcý olabilecek kiþi elbette ki annenizdir. Yada elinize kaðýt kalemi alýp annenizin mutfaðýndakilerin listesini çýkarmanýz da yeterli olacaktýr. Böylece rende, maþa, tahta kaþýk gibi sürekli kullanýlan, ancak kolay unutulabilecek küçük ama son derece gerekli parçalarý da listenize ekleyebilirisiniz.
* Özel yemek davetleriniz için tabak ve çatal-býçak takýmlarýnýn, bardaklarýn ve tabii örtünün peçetelerin, yemek odanýzýn stiline uygun olmasý gerekir. Klasik bir yemek takýmýna modern tabaklar yada modern bir yemek odasýna gümüþ çatal býçaklar hiç uygun düþmez. Elbette maðazalarda göreceðiniz birbirinden þýk modeller aklýnýzý karýþtýrýp, ne alacaðýnýza karar vermenizi zorlaþtýrabilir. Ama kendinize hakim olun ve hem yemek odanýzýn hem de evinizin tarzý ile uyum saðlayacak takýmlarý seçmeye çalýþýn. Alacaðýnýz tüm eþyalarýn kendi stilinizi de yansýtmasý gerektiðini unutmayýn. Çünkü tarzýnýza zýt düþen þeyleri sevemezsiniz veya çabuk sýkýlýrsýnýz.
* Özel yemekler için alacaðýnýz bu takýmlar dýþýnda gündelik olarak da kullanabileceðiniz, kýrýlsa bile yerine yenisini koyabileceðiniz ve tek tek de satýn alabileceðiniz daha ekonomik tabaklar seçin. Son derece çekici ama bir o kadar da pahalý olan modellerden kaçýnýn. Çünkü her gün elinizin altýnda olan tabaklarýn ve bardaklarýn kýrýlma olasýlýðý çok fazladýr.
* Evinizin mutfak ve yemek odasýný donatmakla döþenmiþ olmuyor. Yatak odasý, banyo ve oturma odanýz olduðunu da unutmayýn. Evinizin bu bölümlerinde de mutfaðýnýz için önerdiklerimizi uygulayabilirsiniz. Yani elinize kaðýt kalem alarak annenizin evinde dolaþmaya devam edin.
* Evlilik listenizi hazýrlamanýn bir pratik yolu ise, bir dekorasyon maðazasý belirleyip tüm alýþveriþinizi oradan yapmanýzdýr.
* Alýþveriþte karýþýklýk yaþamamak ve ileride iþinize yaramayacak eþyalar satýn almamak için listenizi birinci derecede gerekliler ve alýnmasý acil olmayan eþyalar olarak iki gruba ayýrýn. Böylesi daha kolay olacaktýr.
* Eðer siz ve niþanlýnýz ailelerinizle birlikte yaþamýyorsanýz, eþyalarýnýzý yeni evinizde de kullanabilirsiniz. Örneðin; koltuklarýnýzý yeni kumaþlarla kaplayabilir, duvarlarýnýzý farklý bir renge boyayabilir veya aksesuarlarýnýzý deðiþtirerek yeni bir ev yaratabilirisiniz. Evlilik listenizi ise deðiþtirmek istediðiniz veya eksik olan eþyalardan oluþturabilirisiniz.
ÖNEMLÝ DETAYLAR :
DAVETÝYELER :
* Davet etmeyi unuttuðunuz ve son dakikada aklýnýza gelen isimler davetli listenizi uzatabilir. Ýsimlerde %10' luk bir artýþý öngörmeli ve davetiyeleri fazla bastýrmalýsýnýz.
* Düðün gününden en az 3 ay önce davetiye þeklini ve adedini belirlemelisiniz. Bu nedenle de nikah tarihinin alýnmýþ ve düðün davetinin verileceði yerin belirlenmiþ olmasý gerekiyor.
* Nikahý ve düðün davetini farklý yerlerde yapacaksanýz ve bazý kiþileri sadece nikaha davet edecekseniz, bu kiþilerin davetiyelerinde davetin yerini ve zamanýný belirtmeyin.
* Eðer düðün daveti verecekseniz ve ulaþýmý siz saðlayacaksanýz, geleceklerini kesinleþtirmeleri için davetiyelere, bu konuyla görevlendireceðiniz bir yakýnýnýzýn telefon numarasýný yazýn. Eðer konuklar telefon etmeyi ihmal ederlerse ki önemli bir kýsmý mutlaka edecektir, bir yakýnýnýzýn onlarý arayýp geleceklerini teyit ettirmelerini saðlayýn. Böylece beklenmedik sürprizlere karþý hazýrlýklý olmuþ olursunuz.
* Davetiyelerin düðün tarihinden yaklaþýk altý hafta önce elinizde olmasý gerekir. Þehir dýþýndaki konuklarýnýza davetiyelerini öncelikle yollamayý unutmayýn. Bu hem postadaki gecikmeleri, hem de konuklarýn önceden plan yapmalarý için gereklidir.
DÜÐÜN YEMEÐÝ :
* Düðün yemeðinin en önemli hazýrlýklarýndan biri masa planý oluþturmaktadýr. Doðru hazýrlanmýþ bir masa planý düðününüzün keyifli geçmesini saðlayabilir. Tabii aksi de hoþ olmayan durumlara neden olabilir. Bu planý yaparken zorlanmamanýz için iþte size birkaç öneri;
MASA DÜZENÝ :
* Düðün yemeklerinde yuvarlak masa seçmek en uygunudur. Böylece davetli sayýsýnda artýþ olursa, yuvarlak masaya daha kolay yerleþtirilebilir.
* Gelin ve damadýn oturacaðý þeref masasýnda çiftin anneleri ve babalarý, onlardan baþka istenirse en yakýn arkadaþlarý yer alabilir.
* Hangi davetlinin kiminle ayný masada oturacaðýný belirliyebilmek için birlikte oturmasýný planladýðýnýz insanlarýn yakýnlýk ve samimiyet derecelerine, yaþlarýnýn uygunluðuna bakabilirisiniz.
* Her masada evlenecek çiftin akrabalarýndan, o masaya ev sahipliði yapacak birileri olmalýdýr. Ev sahipleri karþýlýklý otururlar. Onlarýn sað taraflarýna mutlaka en yaþlý yada sözü geçen önemli bir davetli yerleþtirilir. Sol taraflarýna ise önem sýralamasýnda ikinci gelen kiþi oturtulur. Geri kalan boþ yerleri davetlilerin cinsiyetlerini de gözeterek kendinize en uygun þekilde doldurabilirsiniz.
* Oturma planýný belirledikten sonra davetlilerin isimlerinin yazýlacaðý masa kartlarýný hazýrlamayý ve düðün günü bunlarý masaya yerleþtirmeyi unutmayýn.
* Herkesin oturacaðý yeri kolayca bulabilmesi için masalara birer numara verin ve salonun giriþine oturma planýný asýn. Konuklarý karþýlayýp yerlerine yerleþtirmek için, yakýnlarýnýzý veya çok yakýn arkadaþlarýnýzý da görevlendirebilirsiniz.
www.bluesash.net
|