Yönetici Kursu Ýþinize yaramasa bile astlarýnýzdan hazýrlamasý zor raporlar isteyin.
*Size sunulan rapor ne kadar özenle hazýrlanmýþ olursa olsun eksik tespit edin ve beðenmediðiniz kýsýmlarýna çizik atýn.
*Asla astlarýnýza özel hayatýnýzdan bahsetmeyin,Onlarýn yanýnda sürekli iþten bahsedin.
*Günaydýn,iyi akþamlar derken bile ses tonunuz donuk olmalý.
*Astlarýnýzýn yaptýðý iþleri beðenmeme yönünde tavýr alýn.
*Kendi yapabileceðiniz fakat astlarýnýza da yaptýrabileceðiniz Ufak tefek iþleri mutlaka astlarýnýza yaptýrýn.(Yaptýðý iþi yine beðenmeyin.)
* Size espiri yapýp da havayý yumuþatmak isteyenlere tebessüm etmeyin.
*Onlarý yanýnýza çaðýrýp acil iþ vereceðiniz vaktin mesai bitimine 5 dk.kala veya öðle arasý olmasýna dikkat edin.
* Onlara zor görevler verin ve gerçekleþmesi için kýsa vakit tanýyýn.
*Bir iþi bitirmeden baþka bir iþ daha vermeye çalýþýn.
*Þikayetlenirlerse yaptýðý iþin basit birþey olduðunu ima edin.
*Toplantýlarýnýzda bitirilmiþ iþlerden deðil bitirilmemiþ iþlerden bahsedin.
*Pazartesi günü öðleden önce toplantý yapýn,Bitiremedikleri iþler için neden cumartesi pazar bitirmediniz diye sorarak ücretsiz fazla mesaiye alýþtýrýn.
*Fýrça atacak bir bahane bulduðunuzda fýrsatý sakýn kaçýrmayýn.
*iþiniz icabý firmada olmayacaðýnýz günlerde,gitmeden onlara zor görevler verin ve geldiðimde tatamlanmýþ olsun deyin.Gittiðinize sevinemesinler.
*Firma dýþýnda olduðunuz zamanlarda telefonla hesap sorun.
*Onlara verdiðiniz iþin daha pratik çözüm yollarýný bilseniz bile onlara söylemeyin.Kendileri uðraþýp,bulabiliyorlarsa bulsunlar.
*Doldurmasýný istediðiniz tablo türünden boþ raporlarý kaðýt olarak verin,elektronik ortamda geri isteyin.Uðraþýp ayný tabloyu bir daha çizsinler.
*Astlarýnýz "müsaitseniz felan iþ konusunda görüþecektim"gibi birþey sorduðunda müsait olsanýz bile meþgulmüþ gibi onu biraz bekletin.
*Hediye vermek isterlerse kabul etmeyin.
*Sizden izin isterlerse sebebini sorun ve izin verseniz bile zorluklar çýkartýn ki bir daha izin isterken iyice bir düþünsün.
*Ýzin isteme sebebine göre mümkünse izin kaðýdýna yazdýðý tarihten baþka bir tarihe izin verin ki belki baþka bir firma ile randevulaþýp iþ görüþmesine gidiyordur.
*Ýzin isteme sebebi belgelenebilecek birþeyse(para çekme,doktora reçete yazdýrma gibi) izin dönüþü o belgenin fotokopisi isteyin.
*Satýþlar iyi gitse bile sürekli kötüymüþ gibi bir hava verin.
*Zam verme konusunda yetkiniz varsa zam isteyenlere vasýflarýndaki eksikliklerden(ileri düzey ing.sertifikasý vs.) bahsedin.Önce o vasfý kazanmasý gerektiðini söyleyin.
* Astlarýnýzdan birine verdiðiniz bir iþi bazen ötekine de verin ki,ayný iþi ayrý ayrý yaptýklarýný anladýklarýnda sizin onlara pek güvenmediðinizi anlasýnlar.
* Astýnýzý oturuyor gördüðünüzde "felan iþ ne oldu bak ta gel gibi"bir soruyla onu yerinden kaldýrýn.
*Ýki astýnýzý iþ dýþýnda konuþuyor olduðunu hissettiðinizde yanýnýza çaðýrýp"felan acil iþ sonuçlandý mý?"gibi sorularla onu rahatsýz edin.
*Boþ kadro oluþtuðu zaman yeni eleman hemen almayýn.Diðer personel iþleri yürütüyorsa gözlemleyin ve sessiz kalýn.Ýþler yürüyorken niye bir kiþi alýp maaþ veresiniz ki. Býrakýn boþ kadroya raðmen iþleri yürüten diðer personel belki kendilerinin makamý arttýrýlýr diye idealist çalýþsýnlar.Ümitvar olmalarý,çalýþmalarý için güzel birþeydir.
*Eðer boþ kadroya eleman alma zorunlu hale geldiyse yine de aceleci olmayýn.Biriken iþleri yeni eleman iþ bulmanýn sevinci içinde yapar nasýl olsa.
*Eðer boþ kadro müdür veya þef pozisyonunda ise yeni aldýðýnýz kiþiyi "sorumlu"sýfatýyla iþe alýn ama müdür veya þefin tüm sorumluluklarýnýn hesabýný ona sorun.Böylece ayný görevi yapan kiþiye hem daha az maaþ verirsiniz.Hem de haddini ona bildirmiþ olursunuz.
*Eðer sorumlu sýfatýndaki kiþi kendisinin neden sorumlu diye geçtiðini sorarsa daha yeni iþe girdiðini hemen aceleci davranmamasý gerektiðini zamaný gelince yapýlacaðýný söyleyin.O zaman belki hiç gelmeyecektir ama býrakýn ümitvar olsun.
* Zam dönemi geldiðinde iþi aðýrdan alýn.2 veya üç ay sallayýn.Soranlara konunun henüz görüþülmediðini,geçmiþ aylarýn farklarýný sonradan alabileceklerini ima edin.Ama geçmiþ aylarýn farklarýný vermeyin.
*Firmanýzýn araç park bölgesi varsa astlarýnýzýn arabalarýný oraya park etmelerini yasaklayýn.Bunu direk siz söylemeyin.Güvenlik görevlisine talimat verin.
*Firma içerisinde yapýlmamasý gereken davranýþlarý yazýlý olarak teblið edin ve imza alýn.
*Astlarýnýzla telefon görüþmelerinde telefonu siz kapatmadýðýnýz sürece onlarýn kapatmamasý gerektiðini prensip edinin.Belki o söyleyeceklerinizi bitirdiniz sandý ama sizin aklýnýza baþka bir konu geldi.Ya da baþka bir talimat daha vermesin diye kasýtlý yaptý. Eðer sizden önce kapatýrlarsa tekrar arayýp neden önce kapattýðýnýn hesabýný sorun.
*Bir astýnýza bir talimat vereceðiniz zaman telefonla görüþüyorsa telefonu"sonra tekrar ararým"deyip kapatmasýný,sizi bekletmemesini saðlayýn.
*Mesai bitiþ saati bile olsa ayrýlmadan size haber vermeleri gerektiðini prensip edinin. Haber verdiðinde ise felan iþ ne oldu gibi rahatsýz edici sorular sorun.
*Haftasonu tatilinde siz firmada iseniz,astýnýzýn evini veya cebini arayacak bir bahane bulunuz.Direk siz görüþmeyin baþkasýna aratýn ve hemen firmaya gelmesi gerektiðini kendisine bildirin.Ya gelecektir ya gelemeyecektir yada kasten gelmeyecektir.Ama her halukarda keyfi kaçacaktýr.
*Astýnýz senelik izinde iken siz çalýþýyorsanýz onu rahatsýz etmenin vakti gelmiþ demektir.Onu arayarak falan dosyayý nereye kaldýrdýn veya nereye kaydettin gibi sorularla hedefi vurunuz.
*Arada bir "ekibimden memnun deðilim"gibi sözlerle egolarýnýn damarýna basýnýz.
*Elemana ihtiyacýnýz olmadýðý zaman gazeteye "eleman alýnacaktýr" ilaný veriniz ama ilanda firma adý olmasýn.Müracaatlar felan nolu posta kutusuna yapýlacaktýr diye yazdýrýn.Sizin elemanlardan müracaat edenleri tespit edip,yanýnýza çaðýrýn ve baþvurusunu kendisine iade edin.
*Telefonlara 1 dk dýþ hat sýnýrý koyun.Vakti aþýnca otomatik kesilsin.
*Firmanýzýn muhtelif yerlerine kamera döþetin.Uygunsuz davranýþlarý ekrandan tespit ettiðinizde telefonla anýnda arayýp uyarýn ki gözlemlendiklerini anlasýnlar.
*Sizden önce firma personele ikramiye veriyor idiyse önce ikramiyeleri maaþlara eþit daðýtýn.Sonra maaþlar yüksek diyerek zam döneminde zam yapmayýn.
*Firmanýzda bilgisayar aðýnýn server'ýndan kim hangi sitelere girdiðini kontrol ettirin.Uygunsuz sitelere girenlere uyarý yazýn.
*Faks cihazýndan kim nerelere ne çekmiþ raporu alýn.
*Santralden hangi iç hat nereleri ne kadar aramýþ raporu alýn.
*Her ofise bir yazýcý deðil her kata bir yazýcý tahsis edin.
*Bant,makas,kaðýt gibi malzeme alým talep fiþlerindeki öðeleri çizin veya miktarý azaltýn.Sonra imza atýn.
*Fazla mesai yapan büro personeline ücret zaten vermiyorsunuz ama devamsýzlýk veya mazeret izinlerinin ücretini maaþýndan kesin.
*Avans zaten vermiyorsunuz ama zaruri isteyenler olduðunda dilekçe ile baþvuru isteyin.
*Tarafýnýza yazýlan dilekçelerde imla hatalarý bulun ve iade edip tekrar yazdýrýn.
*Ýþyerinde kahvaltýyý yasaklayýn.
*Mesai baþlama saatinde ortalýkta dolanýn ve bakýþlarýnýzla vaktinde iþe baþlayýp baþlamadýklarýný kontrol edin.
*Ayný þeyi mesai bitimine yakýn herkesin gevþediði zamanlarda da yapýn.
*Yemek saatinde yemekhaneye biraz erken girin.Erken yemek almak isteyen uyanýklar karþýlarýnda sizin ekþi suratýnýzý görsünler.
*Kendinize sekreter mutlaka alýn ama ayrýyeten firmaya santralci almayýn.Bekçi boþ boþ oturuyor nasýl olsa o baðlasýn telefonlarý.
*Bekçi demiþken aklýma geldi.Arabanýzý bekçiye yýkatýn,sildirin.Nasýl olsa caný hep sýkýlýyor.Ne diye yýkama servisine para veresiniz.
*Firmaya giriþ ve çýkýþlarýnýzda bekçiye asker selamý verdirerek egonuzu okþayýn.
*Sigorta primlerini eksik gösterin,hatta bazý dönemler hiç yatýrmayýn.
*Hesapta para olsa bile maaþlarý gününde yatýrmayýn.Býrakýn biraz repoda deðer kazansýnlar.
*Vergi iadesi,nema gibi paralarý personele geç ödetin.Býrakýn onlar da deðer kazansýn.
*Herþey yolunda giderken bile ortamý gerecek bir konu veya bir kurban bulun.
*Mesai bitiminde servislerin tamamý birden talimat almadan kalkmasýn.Servisleri vaktinde kaldýrmamak için servise binmesi gereken birilerini oyalayýn ve servislere birazdan geliyor deyin.Servis araçlarýný bir süre beklettikten sonra oyaladýðýnýz kiþi gelemeyecek diye servisleri gönderin.Hem servisler geç kalksýn hem oyalayýp iþ verdiðiniz personel servise binemesin.
*Ýþ baþvurusu görüþmelerinde iþe almaya karar verdiðiniz personele o an için çok iyi davranýn.Ýþe girince de feleði þaþsýn.
*Ýþe almamaya karar verdiðiniz görüþmeciye ise kök söktürün.Ama biraz ümit verin. Sonradan ise baþvurunuz kabul edilmemiþtir diye bir bildirim yapmayýn.Ümit içinde bekleyip dursun.Eðer o kiþi sizi ararsa görüþmeyin.Deðerlendiriliyor deyin.
*Astlarýnýza önemli tecrübelerinizi anlatmayýn ki size alternatif olmasýnlar.
*Ýþe alacaðýnýz astýnýzýn özgeçmiþi kabarýk ise iþe almayýn ki o da size alternatif olmasýn.
*Çözebileceðiniz sorunlar çoksa ve tecrübelerinizle kýsa sürede çözebilecek olsanýz bile bunu zamana yayarak yavaþ yavaþ çözün.Çünkü varlýk sebebiniz sorunlardýr. Onlarý çabuk çözerseniz artýk size ihtiyaç yokmuþ fikri oluþabilir.
*Sorunlar biterse kendiniz sorun yaratýn ve onu çözün.
www.bluesash.net
|
|