Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Sevgi-Ak
Astroloji
* Burlar
(Gnlk Bur Fal)
Rya Tabirleri
 
  Rya Tabirleri Szl
A - B - C - - D - E - F - G - H - I - - J - K - L - M - N - O - - P - R - S - - T - U - - V - Y - Z
Rya Tabirleri
Rya Tabiri Ara
 
Uyku Nedir?

Uykunun sebebi veya fonksiyonu bilinmemektedir. Chicago üniversitesi uyku araþtýrmalarýndan Allan Rechtschaffen uykunun hiç bir fonksiyonu olmadýðýný tespit etmiþtir. Adale yorgunluklarýnýn azalmasýna raðmen vücudun dinlenmesi için uykuya ihtiyacý olmadýðýný söylemiþtir. Çünkü vücudumuzdaki hücrelerin kendi kendilerini tamir etme yeteneði vardýr. Araþtýrmacýlarýn tespitlerine göre bu esnada faaliyetten uzak olmasýna, ya dinlenme veya uyku durumunda bulunmasýna da gerek yoktur. Uyku sýrasýnda alýnan EEG kayýtlarý üzerinde yapýlan incelemelerde beyinde faaliyetsizlik görülmemiþtir. Ýngiltere Milli Fizik Laboratuarý Kompütür bilimleri bölümünde psikolog araþtýrmacý Dr. Evans'a göre uykunun tek maksadý rüya görmemiz için, zemin hazýrlamasýdýr. Stanford Týp Merkezi Uyku Kliniði doktoru Dr.William Dument'in görüþüne göre ise; rüya görmek son derece önemlidir. Rüyalar fiziki dengenin oluþmasýný saðlamaktadýr. Temple Üniversitesinden Koruyucu ilaç profesörü Dr. Fred Rofers uykunun aktif hayattan tamamýyla uzaklaþmak olmadýðýný,bilakis yavaþlayan kalp de dahil olmak üzere uzuvlarýmýzýn deðiþik bir tip yaþayýþ durumuna girdiðine inanmaktadýr. Fakat yine de aklýmýza þu sorunun gelmemesi mümkün deðil. Uyku geceye ait bir alýþkanlýk olabilir mi? Uyku araþtýrmacýlarýnýn babasý olarak bilinen Nathaniel Klietman uyku haline geçebilmek için bir faaliyet sisteminde kritik bir seviyenin altýnda þiddetli bir durum olmasý gerektiði inancýndadýr. Bütün kainata ölçülü bir hareket,yani ritim hakimdir. Med-Cezir, güneþ ve ayýn doðup batmalarý, mevsimler, dünyanýn ekseni etrafýnda dönmesi ve daha pek çok düzenli ve maksatlý hareketler hep bu ritmi bize gösterirler.

Dr. Franz Halberg normal durumda ve 24 saatlik bir periyotta meydana gelen deðiþmeler için "circation" kelimesini kullanmýþtýr. Vücut dengesi zamana baðlý ritim deðiþmeleriyle saðlanýr. Organlarýmýzýn ritminin en yetersiz olduðu anlarda uyku bastýrýr. Gecenin ilk uyku dönemine hýzlý olamayan göz hareketi manasýna gelen "NREM-non Rapid Eye Movement" denilmektedir. Vücudun dinlendiði en sakin uykudur bu. Nefesimiz düzgün ve sakindir. EEG kayýtlarý ve beyin faaliyetleri düzgün ve imtiyazlýdýr. Horlama da bu uyku döneminde vuku bulur. Hýzlý göz hareketi denilen (REM Rapid Eye Movement) faal uyku halidir.Vücut hareketsiz olmakla beraber yüzde ve parmak uçlarýnda düzensiz hareketler vardýr. Horlama kesilir. Nefes düzensiz haldedir. Yani hýzlý ve yavaþ arasýnda ritim deðiþikliði görülür. Bazýlarýnýn kanaatlerine göre REM uyku hali deðil bir çeþit sara nöbetidir. Gece uykumuzun 1.5 ile 2 saati REM uykusudur. NREM ve Rem dereleri 70 ile 110 dakika arasýnda deðiþir. Ortalama 90 dakika olarak kabul edilmektedir. Ruhi depresyon geçirenler REM uykusu olmadýðý sürece kendilerini daha rahat hissederler. Rüya görme hadisesi ekseriye REM döneminde olmaktadýr. Pek çok kiþi yatýþtýrýcý ve uyku verici ilaçlarý almalarýna raðmen REM döneminde faal uyku halinden kurtulamazlar. Halbuki alýnan ilaçlarda REM'i tamamen veya kýsmen ortadan kaldýrýlmasý aranmaktadýr.

Bu yaz 4657205 kez okundu.

 | nceki Yaz
ruya | Sonraki Yaz
Yazy Yazdr
    BlueSash.NET 2001-2007