Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Seçme Videolar
Minik dualar Tesbihat 2 Minik dualar Tesbihat 2
Zeliha'niin Gözleri 3.bölüm kisim 8 Zeliha'niin Gözleri 3.bölüm kisim 8
Avrupa Yakasi 129 Bolum 8 kisim Avrupa Yakasi 129 Bolum 8 kisim
Fesupanallah 2.Bölüm 9.Kisim Son Fesupanallah 2.Bölüm 9.Kisim Son
Kuzey Ruzgari 2 Kisim 2 Bölüm Kuzey Ruzgari 2 Kisim 2 Bölüm
Ramazan Özel

Kilonuz kontrolden çıkmasın


Ramazanda beslenme şekli ve süresinin değişmesi, yemekten sonra uyumak ve pide tüketimi, kilo almayı kaçınılmaz hale getiriyor. Bu riske karşı yediklerinizi gözden geçirmelisiniz.

İftar saatine kadar aç kalınması, normal zamana göre beslenme saatlerinin ve şeklinin değişmesi, süregelen hareketliliğin azalması, yemeklerden hemen sonra uykunun gelmesi, ramazan ayında satışa çıkarılan ekmek türlerinin artması, çok özel tatlıların her evde fazla çeşit servisleri nedeniyle kısacık bir ayın sonunda bireylerin kilo alması kaçınılmaz geliyor. Ramazan ayının artık daha sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle metabolizmanın biyolojik aktivitesinin değiştiği bu özel dönemde bazı değişikliklerin bilinmesi ve beslenmeyle ilgili birçok önlem alınması gerekir. Ramazanda yenilen yağlı yiyecekler, hamur işi tatlılar, pastırma vs gibi şarküteri en çok kilo aldıran yiyecekler arasında. Ramazanla bütünleşmiş olan pide ise asıl dikkat edilmesi gereken nokta. Ramazan pidesinin 8’de 1’i bir dilim ekmeye eş değerdir. Bir avuç içi büyüklüğü kadar pide öğünlük tüketim için en idealidir. Beyaz ekmek tüketmek yerine tam tahıllı buğday ekmeği, esmer olanı tercih etmek; sadece ramazan ayına özel değil, tüm hayat boyu uygulanması gereken bir tavsiyedir.

Ekmek ve pide arasındaki fark

 Tam tahıllı ekmek ile pide arasındaki fark tam tahıllı ekmeğin lif, protein ve vitamin açısından daha zengin olmasıdır. Tam tahıllı ekmekler sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilerinin yanında, kan şekerini düzenler. Ekmek önemli bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Vücuda alınan fazla karbonhidratların bir kısmı karaciğerde depolanırken bir kısmı da yağa dönüşür.  Buna karşın pide, iftarla özdeşleşmiştir. Bu nedenle, pideyi ne kadar tüketeceğinize dikkat edin. İftarda yemeklerin yanında pide tüketirken sahurda tam tahıllı ekmek yemeyi tercih edin ya da iftarda börek, pilav, makarna gibi besinler varsa pide tüketimini sahura kaydırmaya çalışın. Pideyi doymak için değil yemeği tamamlasın diye tüketin. 

 



Bu yazý 1826 kez okundu.

 | Önceki Yazý
ramazan-ozel | Sonraki Yazý
Yazýyý Yazdýr
    BlueSash.NET© 2001-2007