Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Seme Videolar
Son Tercih 7.bölüm kisim 2 Son Tercih 7.bölüm kisim 2
Cecenistan belgesel belgesel
Murat Boz- Aski Bulamam Ben Murat Boz- Aski Bulamam Ben
Hülya'dan Daha Güzel Hülya'dan Daha Güzel
Son Tercih 3.bölüm kisim 2 Son Tercih 3.bölüm kisim 2
Ramazan zel

Oruç hastalýklarý tetiklemesin


Ramazan; kalp, akciðer, böbrek, tansiyon hastalarý ve aðýr enfeksiyon geçirenleri doðrudan etkiliyor. Bu yüzden oruca baþlamadan önce bu tür rahatsýzlýklarý olanlarýn doktora danýþmalarý gerekiyor.

SAÐLIKLI bireyler Ramazan ayýnda birçok rahatsýzlýkla karþýlaþabilir ancak en çok etkilenenler kuþkusuz kronik hastalýklarý olan bireylerdir. Karaciðer, kalp ve böbrek hastalýklarý olanlar, aðýr enfeksiyon geçirenler, tansiyon hastalarý bu kronik hastalýklardan birkaçýdýr. Ýftarda yenilen doymuþ yaðdan zengin ve tuzlu besinler özellikle hipertansiyonu tetikliyor. Bunun yanýnda artan sýcaklarýnda etkisiyle kan basýncýnýn bir anda yükselmesi kaçýnýlmaz hale geliyor. Araþtýrmalar hipertansiyon oluþumunda beslenmenin etkili bir faktör  olduðunu göstermekte. Yapýlan çalýþmalar göre uygun bir beslenme planý ile kan basýcý düþürebilir olduðunu belirtmektedir. Bu nedenle gerek ramazanda gerekse ramazan dýþýnda yemekleri  tüketirken içerdikleri yað ve tuz oraný dikkate alýnarak yenmelidir.

Ýftarda tuz orucuna girin

Ýftarda tüketilen yiyecekler özellikle, yöresel yiyecekler, doymuþ yað ve tuz bakýmýndan zengin olmakta. Yapýlan etli yemeklerde ise tercihen etin yaðlý tarafýndan tercih edilmektedir. Özellikle ramazaný yaþadýðýmýz aðustos ayýnda bu tür besinlerin tansiyon hastalarý tarafýndan tüketimi saðlýklarýný ciddi derecede etkiler. Tansiyon hastalarý oruç tutmaya kararlý iseler mutlaka ev halkýnýn iftarda tükettiði besinler yerine yaðsýz az tuzlu veya tuzsuz olarak hazýrlanmýþ olan besinleri tüketmelidirler. Sodyum, hipertansiyonun oluþumunda etkili bir mineraldir. Sofra tuzunun yaklaþýk yarýsý sodyumdan oluþur. Hipertansiyonu olan bireyler için beslenme planý doymuþ yaðlardan ve  kolesterolden fakir, meyve,  sebze süt ve süt ürünlerinden, tam tahýl ürünlerinden, balýk, kümes hayvanlarý, fýndýk badem gibi besinlerden zengin olacak þekilde düzenlenmelidir. Ramazan dönemi kilo kontrolünde en çokta zorlanýlan dönemdir. Birçok bireyde kilo artýþý gözlenir. Yapýlan bazý araþtýrmalara göre vücut aðýrlýðý normalin üzerinde olmasý tansiyon hastalarý için artý bir risk oluþturduðu belirtilmiþtir. Bu nedenle tansiyon hastalarýnýn bu dönemde tükettiklerine kilo almamak için de dikkat etmeleri gerekmektedir.



Bu yaz 1864 kez okundu.

 | nceki Yaz
ramazan-ozel | Sonraki Yaz
Yazy Yazdr
    BlueSash.NET 2001-2007