Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Seme Videolar
Son Tercih 1.bölüm kisim 6 Son Tercih 1.bölüm kisim 6
Ata Demirer - Dolmus Hikayeleri Ata Demirer - Dolmus Hikayeleri
Andorra Anonymous Salvem El Món Eurovision 2007 An Andorra Anonymous Salvem El Món Eurovision 2007 An
Nazan Öncel Omzumda A?la
Korkusuzlar 2.bölüm kisim 1 Korkusuzlar 2.bölüm kisim 1
Ramazan zel

Oruç tutmak kalbi gençleþtiriyor


Ramazan’da oruç tutmak insaný sadece zihinsel olarak deðil saðlýk açýsýndan da zinde tutuyor. Araþtýrmalara göre oruç tutmak kalp krizi ve diyabet riskini önemli ölçüde azaltýyor.

Her yýl dünyada 17 milyon kiþi kalp hastalýklarý nedeniyle yaþamýný yitirmektedir. Yapýlan istatistiklere göre Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40,6’sýnýn kalp hastalýklarýna baðlý olduðu bilinmektedir.  Birçok araþtýrma kardiyovasküler hastalýklarla beslenme alýþkanlýðý arasýnda kuvvetli bir iliþki olduðunu ortaya konmuþtur. Amerikan bilim adamlarý tarafýndan yapýlan bir araþtýrmada 30 kiþiye düzenli olarak oruç tutmalarý istenmiþ, bu düzenli perÝyodunda kan þekeri ve trigliserid düzeylerinde düþüþ gözlenmiþtir. Oruç tutan bireylerde kalp damar sisteminde pýhtýlaþma olaylarýnýn azaldýðý belirtilmiþtir. Oruç tutanlarda iyi huylu diye bilinen yararlý kolesterol artmakta (HDL), kötü huylu kolesterol (LDL) ile trigliserid düzeyleri de dengede kalmaktadýr. Koroner kalp hastalýðý riski için bir risk faktörü olan homosistein’ in ramazan döneminde düþük düzeylere gerilemektedir. Bu bulgularla bireylerde orucun koroner kalp hastalýðýndan koruduðu, koroner kalp hastalýðýnýn ilerlemesini önlediði ve azalttýðý rahatlýkla söylenebilir.Uzun süreli açlýðýn temel olarak olumsuz etkileri olduðu biliniyor. Fakat bunun en temel nedenleri; beslenmenin kýsýtlý bir zaman diliminde tüm günün ihtiyaçlarýnýn karþýlanmasý amacýyla fazla miktarda ve aðýr yiyeceklerin yenmesi ve ilaç kullanýmýnýn aksatýlmasýdýr.

Ýftarda tuz ve su yüklemek riskli

Koroner kalp hastalarý beslenme planlarýna ramazanda da baðlý kalýrlarsa oruç tutmalarý herhangi bir risk yaratmayacaktýr. Ýftarda aþýrý miktarda yaðlý, kalorili yemek tüketimi, gündüz içilmeyen sigaralarýn iftar sonrasýnda ardý ardýna içilmesi özellikle kalp hastalarý için önemli risk faktörleridir. Ýftarda vücuda aþýrý tuz ve su yüklenmesi, hýzlý ve bol yemek sonrasý sindirim sisteminde artan kan dolaþýmý kalbe ilave yük getirir ve zorlar. Kalp diyeti zorlayýcý, yýpratýcý bir diyet deðildir. Kalp ve damar saðlýðý açýsýndan olumsuz etkileri olan yaðlý ve þekerli besin maddelerinden yalnýz ramazanda deðil tüm yaþantý boyunca uzak durmak þarttýr.

Damar saðlýðý için beslenme önerileri

ÝFTAR

-  3-4 zeytin

 -Bir kase tarhana çorbasý

- Mevsim salata

- 4-5 kaþýk derisiz tavuk etiyle lezzetlendirilmiþ bamya

- 3-4 kaþýk bulgur pilavý

- 1 kase yoðurt

- Tatlý; fýstýk veya cevizle tatlandýrýlmýþ güllaç

Ara öðün;

-Bir bardak az yaðlý ya da yaðsýz süt ve 2-3 badem

Sahur;

-Bir salkým üzüm 1-2 karper peynir 2-3 ince dilim tam tahýllý ekmek söðüþlük domates

salatalýk

 



Bu yaz 1840 kez okundu.

 | nceki Yaz
ramazan-ozel | Sonraki Yaz
Yazy Yazdr
    BlueSash.NET 2001-2007