Giris Sayfan Yap
Favori Sayfan Yap
Tavsiye Et
   
Canli Tv Izle Kullanici Hesaplari Müzik Video Klip Sevgi Ask Eğlence msn Messenger Şifalı Bitkiler, Bitki Dünyası Ramazan Özel 1000 lerce Fıkra { Video } { Game-Oyun } Iletisim
Kadýnca
  Ýliþki
  Kariyer
  Magazin
  Makyaj
  Moda
  Pratik Bilgiler
  Saç
  Saðlýk
  Yaþam
  Anne Çocuk
 
Saðlýk
Kadýnca
 
> Bayramda 'aþýrý yemek yeme' sendromuna dikkat
Uzmanlardan, Kurban Bayramý süresince saðlýðýn ve beslenme düzeninin bozulmamasý için öðünlere dikkat edilmesi, ''aþýrý yemek yeme sendromu''ndan uzak durulmasý uyarýsý geldi.
Puan Ver
 Toplam Puan  0  Ortalama  0.00
Yazdýr

Uzmanlardan, Kurban Bayramý   süresince saðlýðýn ve beslenme düzeninin bozulmamasý için öðünlere dikkat   edilmesi, ''aþýrý yemek yeme sendromu''ndan uzak durulmasý uyarýsý geldi.

Uzmanlardan, Kurban Bayramý süresince saðlýðýn ve beslenme düzeninin bozulmamasý için öðünlere dikkat edilmesi, ''aþýrý yemek yeme sendromu''ndan uzak durulmasý uyarýsý geldi.

Diyetisyen Çiðdem Bölük Öngüner, bayramda kalorisi yüksek yiyeceklerin tercih edilmemesi gerektiðini bildirdi.

TOBB ETÜ Hastanesi diyetisyeni Çiðdem Bölük Öngüner, Kurban Bayramý'nda saðlýk sorunlarý yaþanmamasý için beslenmeye dikkat edilmesi gerektiðini bildirdi.

Bayram süresince saðlýðýn ve beslenme düzeninin bozulmamasý için ''aþýrý yemek yeme sendromu''ndan uzak durulmasý gerektiðini belirten Öngüner, ''Kalorisi yüksek yiyecekler tercih edilmemelidir'' dedi.

Kurban Bayramý'nda et tüketimi miktarýnýn arttýðýný hatýrlatan Öngüner, þunlara dikkati çekti:

''Etler vücudumuzun yapý taþý olan proteinlerin en önemli kaynaðýdýr. Ayrýca içerisinde demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi çeþitli minerallerle B12, B6, B1 ve A vitaminlerini barýndýrýr. Fakat bunun yanýnda doymuþ yað oranlarý ve kolesterol oranlarý da oldukça yüksektir. Bu nedenle özellikle kalp-damar hastalýðý, diyabet, hipertansiyon, gut, böbrek hastalarý ve mide-baðýrsak hastalýklarý olanlarýn et tüketim miktarý ve sýklýðýna daha da özen göstermeleri gerekir.''

Bayram süresince öðün düzeninin bozulmasý ve ikram edilen yiyeceklerin reddedilmemesinin önemli bir sorun olduðunu, bu nedenle de özellikle hazým þikayetlerinin ortaya çýktýðýný vurgulayan Öngüner, ''Saðlýklý beslenme kurallarýna bayramda da dikkat edilmeli, öðün atlanmamalýdýr. Misafirlikte ikram edilen yiyeceklerden küçük miktarlarda tüketilmedir. Günde bir porsiyondan fazla tatlý tüketmemeye özen göstermeli, þerbetli, hamur tatlýlarý yerine sütlü ya da meyveli tatlýlar tercih edilmelidir. Çikolata tüketiminde aþýrýya kaçýlmamalý ve bitter çikolatalar tüketilmelidir'' þeklinde konuþtu.

-''Kahvaltýyý atlamayýn''-

Bayramda da kahvaltýnýn atlanmamasýnýn büyük önem taþýdýðýna iþaret eden diyetisyen Çiðdem Bölük Öngüner, þöyle konuþtu:

''Kahvaltýlar bir þölene dönüþtürülmeden mümkün olduðunca hafif ve az yaðlý yiyeceklerden oluþturulmalýdýr. Börek, poðaça, hazýr meyve sularý, sucuk, salam gibi yiyecekler yerine az yaðlý peynirler, bal ya da reçel, haþlanmýþ yumurta, ceviz, süt, açýk çay ve esmer ekmekten oluþan bir menü hazýrlanmalýdýr. Öðün aralarý atlanmamalý, aralarda meyve tüketmeye özen gösterilmelidir. Öðünlerde aðýr, yaðlý ve tuzlu yemeklerle kýzartmalardan uzak durulmalýdýr. Bunlarýn yerine baðýrsak hareketlerinin de düzenlenmesi amacýyla hem daha düþük kalorili hem de posa içeriði yüksek sebze yemekleri ve çorbalar tercih edilmelidir. Bayram menülerinde sebze, yoðurt, salata ve meyve tüketimine aðýrlýk verilmelidir. Et yemeklerinde piþirme yöntemi olarak haþlama ya da ýzgaralar tercih edilmelidir.''

Ülkede kurban etlerinin kesildikten hemen sonra, hatta bazen sabah kahvaltýsýnda tüketilmesi alýþkanlýðý bulunduðunu belirten Çiðdem Bölük Öngüner, þunlarý kaydetti:

''Yeni kesilmiþ hayvanlarýn etlerindeki sertlik hem piþirmede, hem de sindirimde zorluklar yaratabilir. Eðer gün içinde sindirim sýkýntýsý yaþanmak istenmiyorsa kesilen kurban etleri buzdolabýnda bir gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Düþük ýsýda piþirilen et yemekleri sebzeler ve salatalarla desteklenmelidir. Yoðun et tüketiminin vücutta yaratacaðý toksik etkiyi azaltmak için C vitamini alýmý artýrýlmalýdýr.''

Etin hem içinin hem de dýþýnýn iyi piþmesinin önemine iþaret eden Öngüner, ''Etin çið veya az piþmiþ olmasý, tüketim kalitesinin düþürür ve besin zehirlenmelerine yol açabilir. Etin aþýrý piþmesi ve yanmasý hem besin kalitesini azaltýr, hem de kanserojen maddelerin açýða çýkmasýna neden olur'' diye konuþtu.

Sývý ihtiyaçlarýnýn sudan karþýlanmasý, bitki çaylarýna, taze meyve sularýna ve kompostolara da yer verilmesi önerisinde bulunan Öngüner, ''Kafein içeriði yüksek kahve, kolalý içecekler ve çayýn tüketimi mümkün olduðunca kýsýtlanmalýdýr. Aþýrý çay ve kahve tüketimi uykusuzluk, mide rahatsýzlýklarý ve ritm bozukluklarýna neden olabilir. Özellikle et yemeklerinin yanýnda ayran, cacýk gibi içecekler tercih edilmelidir'' þeklinde konuþtu.

    BlueSash.NET© 2001-2007