Temel (Karadenizli) fýkralarý
Tuvaletin kapýsý
temel, 55 yaþýna kadar canýný diþine takmýþ çalýþmýþtý.. pastacý çýraklýðý ile alýþdýðý hayata, pastane sahibi olarak devam etmiþ, yetenekleri ve becerisi sayesinde Türkiye'nin en ünlü pastanesinin sahibi olmuþ, milyarlar kazanmýþtý..
bir gün karýsýna
- paralarý mezara götürecek halimiz yok. kendimize yeni ve rahat bir hayat seçtim dedi.. Bizim oradaki hemþerilerle konuþtum... Herseyi iyice öðrendim. Kaliforniya'ya gideceðiz. Kazandýðým para bize ömrümüzün sonuna kadar yeter.. Çocuklar da güzel üniversitelerde okurlar...
temel, neyi var, neyin yok sattý. paralarýný dolara çevirdi. bir milyon dolarý olmuþtu. karýsýný yanýna aldý. uçaða bindi.. los angeles'e uçtular birgün... Uçsuz bucaksýz nevada çölleri üzerinde uçarken, motorda bir arýza belirdi. las vegasa zorunlu iniþ yapmak zorunda kaldýlar.
uçak þirketi görevlileri
- buranýn en lüks otelinde, þirketimizin konuðu olarak kalacaksýnýz. yalnýz bu kentin las vegas olduðunu unutmayýn. kumar oynarsanýz eðer, kendi hesabýnýza.. derler..
- kumar mý dedi, Temel, karýsýna..
- kumardan kazanmayý düsünen kafayý yemiþ olmalý... allah göstermesin.. ama bir kez þansýný denemek için, rulete 500 dolarlýk bir fiþ atmaktan da kendini alamadý. arkasý çorap söküðü gibi geldi. temel herþeyini rulet masasýnda biraktý. rulet baþýnda nefes almadan geçirdiði saatler sýrasýnda fena halde de sýkýþtýðýný hissetti. hýzla tuvalete koþtu. tuvalet kapýlarý otomatikti. 25 sentlik bozuk para atýlýnca açýlýyordu. Oysa Temel'de metelik kalmamýþtý. Sýkýntý içinde dolanýrken, oradan geçen biri, avucuna bi 25 sentlik sýkýþtýrdý.. Bu konularda deneyimliydi. temelin baþýna gelenleri anlamýþtý.
temel
- çok iyi bir insansýnýz. Bu iyiliðinizi hayat boyu unutmayacaðým. Bana lütfen kartýnýzý verin. Bu borcumu da size ödeyeceðim dedi. kartý aldý, cebine attý.. tuvalete döndüðünde kapýyý açýk buldu. Ýçeri girdi, rahatladý..çýktý.. elinde kalan 25 sentle yürürken karþýsýna, tek kollu canavar çýktý. parayý deliðe attý, kolu çekti ve bir þangýrtý ... alet boþaldý adeta.. temel bir kova dolusu 25 sent kazanmýþtý. bunlari fiþe çevirdi, rulet masasýna döndü.. gerisi peri masalý.. iki saat içinde tam 2 milyon dolari olmuþtu. iki ay sonra yeni kalifornýyalý temel, boþ oturmanýn kendisine göre bir iþ olmadýðýný farketti. elinden gelen tek iþ pastacýlýktý. parasý da vardý. bir pastane açtý. pastalarý öylesine tutuldu ki, önce los angele'e, sonra kaliforniya'ya, sonrada tüm amerika'ya yayýldý,temel pastaneleri... bir kaç yýl sonra, temel, amerika'nýn en zengin adamlarý arasýna girdi. temel pastaneleri'nin onuncu yýlý dolayýsý ile büyük bir gece düzenlendi. temel yemeðin sonunda konusma yapmak için kürsüye çýktý.. tüm baþýna gelenleri anlattý..
- bütün bu baþarýyý ve bu serveti bir tek kiþiye borçluyum. O kiþiyi bulana kadar, iþte size söz veriyorum, gerekirse amerika'daki her taþýn altýna bakacaðým..
þirketin genel müdürü sordu
- ama temel bey, size 25 sent borç veren adamýn kartýný aldýðýnýzý söylemiþtiniz... adý, adresi sizde olmalý zaten..
- bana 25 sent veren umurumda deðil dedi temel.. ben,tuvaletin kapýsýný açýk býrakan adamý arýyorum!..





www.bluesash.net